Minden belefér

Töltött káposzta

Töltött káposzta

Szerelem magas hőfokon

2017. december 14. - HüvelykPanna

A modernkori házasság egyik nagy vívmánya, hogy immáron szerelemből és szabad akaratból válhatsz a másik társává egy életre. Nálunk bár nagy a szeretés, sok mindenben különbözünk az épületgépész-hobby meteorológus férjemmel. Konfliktusaink egyik fő forrása – ne nevess. annyira. hangosan - az eltérő hőháztartásunk.  Én nyári gyerek vagyok, ő pedig norvég típusú pali. Így jártunk.

Te viszont ebből a helyből indított konfliktus szaltóból kifolyólag most kicsit profitálhatsz: jól elolvashatod például, mit kell tenned azért, hogy mindig ugyanolyan hőfokon égjen köztetek a szerelem. Szó szerint. Jöjjön pár gépészeti tipp-trükk házi szakértőmtől, egyenesen a férjemtől - és pár reflexió tőlem, zárójelben:

  • Alapvetően érdemes mindkettőtök számára optimális hőmérsékletet fenntartani a lakásban. A termosztatikus radiátor szelep jó barátod, érdemes helyiségenként ideálisan 20 és 22 celsius közötti hőmérséklet beállítani. (Ennél alacsonyabb hőmérsékleten a finnek már felveszik az alsónadrágot, én pedig előtúrom a sízoknimat.)
  • A haladók digitális termosztátfejjel automatizálhatják a rendszert. (Amit természetesen az asszony nem tud kezelni, így mindenképp kilátásba helyeződik a csendes fagyhalál. De ez is csak azért van, hogy a szerepjátékba bevihessétek Jack és Rose utolsó közös jelenetét. Egy süllyedő hajóra, egy sípra és egy használt ajtólapra mindenképp szükségetek lesz.)
  • Nyáron a megfelelő árnyékolással és ésszerű szellőztetési mechanizmussal csökkenthető a lakás hőmérséklete. (Nem ellenérv, hogy a sötétített szobában nekimehetsz a ruhaszárítónak. Különben se teregess, mert megnő a páratartalom és hirtelen kinő a parkettából egy pálmafa!)

batman-slap-robin-csukd-be-az-ajtt-bejn-a-hide-termodinamika-ii-a-meleg-megy-ki-.jpg

  • Ökölszabály: nyáron addig ne nyiss ablakot, amíg a kinti hőmérséklet magasabb a benti hőmérsékletnél. (No matter, mennyire égetted oda a norvég lazac filét.)
  • (Amíg pedig amiatt magyarázkodsz, hogy miért merészelted felhúzni idő előtt a külső naphálót, illetve összes szónoki képességedet összeszedve megindokolod, miért kellett 24 fokra állítanod a klímát dacára a magasabb energiafogyasztásnak, addig is minőségi időt töltötök együtt. Plusz kredit, hogy közben gyakorolhatod az olyan különböző érvelési hibák gyakorlatba való átültetését is, mint a személyeskedés és az érzelmi zsarolás.)
  • Télen a meleg hatékonyabban megtartható a szellőzők beljebb csavarásával, illetve az ablakok szigetelésével. (Ha mindezen óvintézkedések ellenére a férfi oldalbordája mégis fázik, nagy eséllyel nem mond igazat, hiszen semmilyen logikus magyarázattal nem indokolható a jelenség.)
  • A hálószoba ideális hőfoka 19 celsius. (Szerencsére a hőmérséklet télvíz idején helyileg megemelhető egy polár pulcsi, mínusz 20 fokra tervezett hálózsák, egy pár kötött zokni és egy macinaci segítségével.)

Fűtsön titeket is a szerelem és a pálinka a FŐTÁV!

A bejegyzés trackback címe:

https://toltottkaposzta.blog.hu/api/trackback/id/tr4713500949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wrstjnethn 2018.02.07. 14:28:00

"érdemes helyiségenként ideálisan 20 és 22 celsius közötti hőmérséklet beállítani." Ez így biztos nem fog működni, évszakonként változik az ember "hőigénye" és hőérzete, amit nagyban befolyásol a páratartalom. Nyáron még kellemes a 25 fok a lakásban, télen fulladozik tőle az ember. Télen már kellemes melegnek érződik a 22 fok, nyáron olyan alacsonyra állítva a légkondit, tuti a vacogás.
süti beállítások módosítása