Minden belefér

Töltött káposzta

Töltött káposzta

„Mikor jön a baba?”

Egy gyermektelen fiatal nő „kedvenc” csevejtémájának margójára

2017. december 17. - HüvelykPanna

Még ki sem hevertétek az esküvő utáni másnapot, a fodrásztól a postásig mindenki fel fogja tenni ezt a kérdést, hiszen a házasságot már kipipáltátok, jöhet a következő szint, ugye. Gondolja mindenki más, mert hát a társadalom minimum furcsa szemöldökráncolással konstatálja, ha házas vagy ÉS gyermektelen. No, meg valamiért még mindig közügy, mi történik az ember lányának a méhével. Az esetek egy részében ugyan az érdeklődőket a kíváncsiság és a jóindulat – vagy a beszédtéma hiánya - vezérli, sajnos sokszor jön a kérdés indokolatlan helyről és valamilyen fura megmondási vágyból fakadóan. Mert nem csak 10 millió futball szakértő, de 10 millió gyermek expert országa is vagyunk. Mindenesetre elég idegesítő és tolakodó, kisebb ideg- és érfalrendszeri wellness-fitness élmény (f)okozója.  A baj pedig ott tetőzik, amikor az önjelölt gyermekügyi szakértő – akinek sok esetben annyi kapcsolódása van a gyerekekkel, hogy már látott egy-egy példányt a buszon üvölteni – egy lendülettel egy kéretlen életvezetési tanács-csokrot is a kezembe nyom. Ezekből általában az kiderül ki, hogy

  • MÁR MOST túl öreg vagyok a gyerekvállaláshoz. (Jókor mondod!)
  • Hogy ő az én koromban már a másodikat szülte. (Ez amolyan fun fact, inkább önnön vállak megveregetéseként funkcionáló megjegyzés, de értékelhető önigazolásként is az elmúlt évek végtelen szívása felett érzett bármi végett. Fő célja valójában az 1. pontban megfogalmazottak érzékeltetése. A fenti mondat előfordulása a bezzeg anyuk körében a leggyakoribb.)
  • Hogy SOSEM leszek készen sem a terhességre, sem az azt követő állandósult módosult tudatállapot elviselésére, ne is várjak erre a pillanatra! (Az intim torna és egy jó pszichológus munkája hát smafu?)
  • Anyukám már biztos örülne egy unokának. (Ez mondjuk eddig sem volt új infó.)
  • Az idő előre haladtával egyre türelmetlenebb leszek. (Gyárilag vagyok türelmetlen és grumpy, a helyzeten az sem segített volna, ha tegnapelőtt szültem volna. Vagyis lásd 1. pont.)

 

grafitember_aeditke_neni.jpgForrás: Grafitember

Sok mindent nem lehet tenni a jelenség ellen, ám az eredeti kérdés kiváltotta két lábon kihordott agyidegzsábát el lehet kerülni pár instant válasszal:

  • Konfliktuskerülő, „Jobb a békesség!” feliratú pólót hordók válasza: „Még nem tervezünk babát, de tudni fogsz róla, amint aktuális lesz.” – Ennél finomabban nem lehet embert lerázni.
  • A biológiailag korrekt válasz: „A gyermek 9 hónappal azután érkezik, miután a párom leggyorsabb hímivarsejtje találkozik az én petesejtemmel.” - Képtelenség belekötni.
  • Biológiailag korrekt reakció kombinálva az indokoltnál több személyes információ csepegtetésével: „Most jött meg, így nagy eséllyel nincs zigóta a méhemben. De legalább most nem késett…” – A sort igény szerint lehet folytatni további intim részlettel. Ha veszi a lapot a kérdező, témát vált. Ha nem, még az is kiderül, hogy nőgyógyászt is rosszul választottál.
  • A mélyen vallásos kérdezőt kielégítő ripost: „Majd, amikor Isten is úgy akarja.” – Ámen!
  • Konfliktuskereső visszakézből adott reakciója: „És, te mikor fogod abbahagyni a dohányzást?” – A kérdés tárgya behelyettesíthető a kérdező bármelyik gyengepontjával. Igazi passzív (?!) – agresszív szőnyegbomba, felhasználása csak végső kétségbeesés esetén ajánlott.

Persze vannak olyan napok, de leginkább a hogylétem felől valóban érdeklődő és a felém melegséggel forduló emberek, akiknek szívesen mesélek. Őszintén, kedvesen. Mert van mesélnivalóm dilemmákról és félelmekről. Arról, hogy egy két lábon járó, tisztességes hipohonder lévén eleve frászt kapok, ha nem a bejáratott módon működik a testem, ehhez képest egy terhesség egy 9 hónapig fesztivált csináló, ijesztő tünet-együttes. Hogy a szülés még az áttétes vakbélgyulladásomnál és a matek érettségimnél is kínkeservesebb élmény lesz. Hogy teljesen befogadhatatlan számomra a tény, hogy az életem SOHA nem lesz már olyan, mint előtte volt. Hogy teljesen fogalom nélküli vagyok azt illetően, hogyan is működtethető a munka-család bűvös kombó egy szélvész, kikapcsológomb-mentes, random algoritmus alapján működő, ön- és közveszélyes minilény mellett.  A sorminta pedig hosszan folytatható.

Mindenesetre, ha eddig eljutottál az olvasásban, már kicsit közelebb kerültél egy házas, gyermektelen, közel harminc éves nő lelki világához – igen, kedves veterán szülő, tudom, hogy te is olvasod! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://toltottkaposzta.blog.hu/api/trackback/id/tr9713500979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi25 2017.12.20. 07:17:56

Tetszik. :).Amugy többségében sajnos tudatos döntés miatt nem vállalnak gyereket a párok. Hiába ott a CSOK, az elsö kettö sem születik meg, mert nem tudják megteremteni a megfelelö feltételeket.

metal · http://electric.blog.hu 2017.12.20. 08:06:31

A poszt alapján kirajzolódó személyiség alapján tényleg mindenki jobban jár, ha most még nem vállal gyereket a poszter. Az, hogy később alkalmas lesz-e rá, majd kiderül, de most még biztosan éretlen, hisztis,....

CoolKoon 2017.12.20. 08:22:41

Hát igen. Vidékiek "előnyben" (nem tudom, miért, de ott valahogy mindig sokkal gyorsabban előkerül ez a téma). Viszont ha valaki másodszor kérdezné meg (aki nem közeli rokon), akkor lehet, hogy megereszteném az utolsó pontot én is.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2017.12.20. 09:08:00

Jómagamat sohasem bántott, hogy mások már 20-as éveim elejétől kezdve rákérdeztek, minden komolyabb kapcsolatom esetén az esküvőre, gyerekvállalásra. Sajnos, 37 évesen jutottam el az apaságig, de most már meg sem akarok állni háromig :) Én ugyan nem szoktam másoknak feltenni a gyerekvállalási kérdést, legyen az huszonéves, harmincéves ismerősöm, de az, hogy másokat ez érdekel, és témaként felveti, szerintem nem rosszindulatra utal. Viszont, aki ezt rosszindulatnak véli, és ezért képes egy blogposztot szentelni a témának, bizony annál a személynél nagy önértékelési gondok lehetnek. Remélem kinövi ;)

Nancsibacsi 2017.12.20. 09:41:32

Az a helyzet, hogy ez a téma tényleg kb olyan, mint az időjárás - a kérdezőt se érdekli cseppet se. Csak hát mégis mi a francról lehetne beszélgetni egy Y generációsról? A mobiljáról, amit napi 24 órában b.sztat? Vagy hogy hány méter a hányási rekordja a romkocsmában? Másik generáció - szimplán nincs közös téma. Ez volna, de hát ettől meg megsértődik - akkor inkább ne beszélgessünk.

A másik oldalról viszont ott van, hogy miért is zavar ez a kérdés? Engem pl. megkérdezhetsz, hogy öreg, hogy áll a koleszterinszed - nem zavar (Mint a cövek:-) De téged miért is zavar, ha megkérdezik hogy mikor lesz baba? Tán csak nem azért, mert magad is érzed, hogy bukásra állsz ebből a feladatból?

inebhedj - szerintem 2017.12.20. 09:54:45

Oké oké...
...de mikor jön a baba?

kacsa. 2017.12.20. 10:06:57

Az ötletek nem rosszak, de válasz előtt szerintem nem árt végiggondolni, hogy a kérdezőt többnyire nem a rosszindulat vezérli, amikor ilyeneket kérdez. Valahogy ez az élet rendje, még akkor is, ha a kérdezőnek sok esetben semmi köze ilyen mélységben az illető hölgy (vagy úr) magánéletéhez. Rosszabb esetben sebeket is tép fel vele (sógornőmet vetélés után találta meg a kérdéssel egy alig ismert ember).
Alkalmas vagy-e rá? Ez úgyis közben derül ki, bár tökéletes szülő nincs. Egyébként nagynénik/nagybácsik és állattartók előnyben ;).

Hozzászólok 2017.12.20. 10:41:05

:-)
Leginkább az jön le, hogy a posztert már nagyon zavarja, hogy nincs még gyereke.
És ez tulajdonképpen így van jól.

Hozzászólok 2017.12.20. 10:49:06

@incognito ergo sum: szerintem szánalmas agresszív válaszok, egy nem bántónak szánt kérdésre. (Bocs)

Barkalot 2017.12.20. 10:50:15

A magyarok mindig is bunkóbbak, tapintatlanok voltak a nyugati, skandináv népekkel ellentétben. Egy brit vagy svéd ilyen kérdést jó eséllyel soha nem fog feltenni az ifjú párnak.

aranea 2017.12.20. 10:57:49

@Zsuzsi25: " többségében sajnos tudatos döntés miatt nem vállalnak gyereket a párok"
Ha tudatos a döntés, akkor miért "sajnos"? Soha nem értettem, hogy miért sajnálkoznak azon, ha valaki képes úgy élni, ahogy szeretne és neki jó?

aranea 2017.12.20. 11:01:48

@Nancsibacsi: "Tán csak nem azért, mert magad is érzed, hogy bukásra állsz ebből a feladatból?"
Tán csak azért, mert valójában egyáltalán nem akar, és elege van a 125. nyaggatásból?

Barkalot 2017.12.20. 11:02:17

Én ismerek olyat, akinek 57 évesen született az első gyereke. Még bőven kisiskolás lesz a gyerkőc, mire a fater 70 éves vén fsz., a kölyök lediplomázását meg már lehet meg sem éri. Ez mire jó???
Szerintem sokkal gázabb mintha valakinek egyáltalán nem lesz gyereke az életében. Semmi közös program nem lesz az apával mire egy kicsit nagyobb lesz a gyerek, simán kibaszás a fiával, lányával.

Mancilla Pectoralis 2017.12.20. 11:08:43

Naná,hogy olvasom.Nem olyan veterán szülő két gyerekkel. Engem sosem kérdeztek mikor lesz gyerek.Illetve max egy férfi kollega négy gyerekkel.De nem sértődtem meg ezen,mert miért? Elmondtuk,hogy problémás a kivitelezés és kész. (lombik programon vettünk részt). Az,hogy van aki nem akar gyereket teljesen okés.Ha nem jön össze akkor sem kell titkolózni,egyre több párnak okoz ez problémát.Nyilván nem kell minden intim részletbe belemenni.Elintézni egy mondattal,hogy ez van(nem akarok gyereket,nem jön össze,még várnánk X évet,csak ötven évesen akarok vállalni)..Megmondod,hogy erről a továbbiakban nem szeretnél beszélni és szerintem ezek után nincs az a Náncsi néni aki még egyszer előjönne a témával.Nem kell sértődni,bántónak lenni,hazudni,túl mélyen a részletekbe menni,csak tényszerűnek.

Mancilla Pectoralis 2017.12.20. 11:10:14

@Barkalot: Ettől még a magyarok továbbra is ilyen tapintatlanok maradnak.

Hozzászólok 2017.12.20. 11:15:53

@Barkalot: szerintem az élet amit kapott akkor is értékes, ha idősek a szülei. Nem kéne ezt lefikázni.

Andy73 2017.12.20. 11:16:08

Idegeneknek semmi köze hözzá, családtagok, barátok viszont jóindulatóan is kérdezhetik.

"házas, gyermektelen, közel harminc éves nő lelki világához"

Akkor tényleg nem vagy elkésve a dologgal. Sajnos ma sokan még a tartós kapcsolathoz sem jutnak el ennyi idős korukra.

A kérdés egyébkent akkor lehet nagyon bosszantó, ha egyébként próbálkozik valaki, de nem jön össze.
Egyébként pedig azért fontos kérdés, mert a végtelenségig tényleg nem lehet halogatni, főleg, ha többet is szeretne valaki. Manapság sajnos sokan vannak, akik csak 40 felé jutnának el oda, hogy vállalják, és aztán kétségbeesetten tapasztalják, hogy nem jön össze.

Hozzászólok 2017.12.20. 11:18:09

@aranea: azért mert azt felételezik a többiek, akik szeretnének, és vállalnak is gyereket, hogy az illető tévedésben van, amit 50 évesen már nem fog tudni helyrehozni. ÉS segíteni szeretnének.

incognito ergo sum 2017.12.20. 11:24:45

@Hozzászólok:

Egy ennyire személyes kérdés FELTEVÉSÉBEN tükröződik az empátia hiánya
1. a házaspárok 20%-a meddő. majdnem ugyanennyien keményen küzdenek azért, hogy megszülessen a gyerek.
2. a gyerekvállalás terheit a házaspár fogja viselni -- hadd hozzák meg ők maguk a döntésüket.

Szóval LEHETSÉGES, hogy a kérdezőben nincsen semmi rossz szándék, de tapintat és tisztelet sincsen.

Hozzászólok 2017.12.20. 11:25:51

Nem szeretem ha lefikázzuk saját magunkat. A magyarok nem rosszabbak más nemzeteknél. @Mancilla Pectoralis: @Barkalot:
Az angolszász online sajtó is tele van a bloggeréhez hasonló bejegyzésekkel. Pl:
lifehacker.com/how-to-answer-the-question-when-will-you-have-a-baby-1797191966

incognito ergo sum 2017.12.20. 11:25:58

@Hozzászólok:

Ebben teljesen egyetértünk, a gyerekvállalást halogatók nagy része mindig azt mondogatja, hogy "van még idő", miközben valójában már nincsen. De ez azt is jelenti, hogy szellemileg és lelkileg még nem kész a gyerekvállalásra.

incognito ergo sum 2017.12.20. 11:27:11

Van három gyerekem és a negyediken gondolkodom, és talán a reménybeli anyuka is, ezt nemsokára meglátjuk. Az első háromból annyi tapasztalatot szereztem, hogy a tapasztalat nem sokat segít :D

De az ÉLETTAPASZTALAT segít.

incognito ergo sum 2017.12.20. 11:31:52

...szóval csak azt akartam mondani, hogy biológiailag jobb fiatalon gyereket vállalni, de én saját magamról tudom, hogy első gyerekeimnél még nagyon éretlen voltam ahhoz, amibe belekerültem. Sokat értem közben, de ennek a gyerekeim látták kárát.

Szóval .... teljesen megértem azt is, aki éretten akar ebbe az óriási projektbe kezdeni. Nem az anyagi körülmények megteremtése, hanem a rengeteg, kihívást jelentő helyzet megoldása. Sír a gyerek. Halálosan kimerült vagyok. Ezredszer kérdezi meg, hogy miért. A könyökömön jön ki a Piroska és a farkas, miért kell minden este ugyanazt mondani. Azt mondta az óvónéninek, hogy "hülye fasz". Nem akar iskolába menni. Nem figyel az órán. Nem tanul. Nem csinál házit. Cigizik tizenkét évesen a haverjaival. Menstuál (ilyen fiatalon???) Kamaszodik és úgy viselkedik, mint aki utál és gyűlöl. stb stb.

Hozzászólok 2017.12.20. 11:35:12

@incognito ergo sum: az ellentmondást én ott látom, hogy ha a blogger tényleg nem akar gyereket, akkor mondja azt. Én sem írok sértődött posztot arról, hogy renszeresen megkérdezik vendégségben, hogy kérek-e még sütit.
Ha gond van és azért nem, tegye ki az asztalra, azaz nézzen rá, mondja el hogy akarunk, csak gond van. A másik fog elnézést kérni.
De valaki fejtegette, hogy mégis miről lehet beszélni. Próbálkoznak az emberek...
A következő poszt majd arról fog szólni, hogy milyen rémes, hogy szabadságon van az ember de a munkájáról kérdezik. Vagy. Milyen béna a nagynéni, hát nem megpróbált a facebookról beszélgetni? Degagyi, már rég viberpinterestezek...
De lsz még itt poszt a töltöttkáposzta tukmálásról is. Csak győzzük kivárni! :-)

Barkalot 2017.12.20. 11:37:53

@Hozzászólok:

Az, hogy mennyire értékes sok mindentől függ, de azért az elég kellemetlen lehet, hogy nagypapának néznek egy iskolás apját. Meg a gyereknek is nyilván az. 13 éves gyerek 70(!) éves apával!

Hozzászólok 2017.12.20. 11:38:08

@incognito ergo sum: igen. Mi is ebbe megyünk befele
:-)
Nem cserélném el semmire!

Hozzászólok 2017.12.20. 11:44:58

@Barkalot: hát biztosan igazad van... (dehogyis) ciki nem ciki: ha nincs még gyereke, meg kell próbálni, mert ez az "élet rendje". Főleg, ha van már vagyon, amit tovább lehet adni, és biztonságot ad a gyereknek. Nincstelenül tényleg van benne felelőtlenség. De még akkor is megérteném, ha ezt a döntést hozza. De a helyzet az hogy általában van van, méghozzá jelentősebb vagyon az ilyen kései gyerekvállalóknál.

Barkalot 2017.12.20. 11:47:11

@Hozzászólok:

Ez az "élet rendje" egy eléggé kőkorszaki duma. Kurva nagy túlnépesedés van a bolygón, és az nem érv, hogy egyenlőtlenül oszlik el az emberiség.
Szerintem rohadtul magánügy a gyerekvállalás.

bontottcsirke 2017.12.20. 11:48:47

Szerintem nagyon fontos a gyerek, ezért szívesen szülnék egy 18 éves Dél-koreai gimnazista kislányt.

Black_Lady 2017.12.20. 12:27:59

Szerintem is kurva idegesítő állandóan ugyanaz a verkli szűkebb-tágabb családi-baráti körben. Mondjuk sohasem értettem az ilyen más életében vájkáló népeket. Valószínű nem elégedett a sajátjával, azért foglalkozik a máséval. Szerintem a gyerekvállalás kérdése annyira privát, intim dolog, hogy kizárólag az adott párra tartozik. Mindenkinek joga van eldönteni, hogy gyerekkel, vagy anélkül kívánja-e leélni az életét és másnak ehhez semmi köze sincs.

Barkalot 2017.12.20. 12:28:08

@Hozzászólok:

Hol írtam, hogy akarok vagy nem akarok?

parazita666 2017.12.20. 12:33:28

Huszonévesen elszenvedett küretdömping után (egy erről mit sem tudó férj társaságában) én is ki lennék akadva, ha azzal csesztetnének , hogy mikor szülök gyereket! A posztoló minden szava arany!

Alick 2017.12.20. 12:36:40

"- Miért is szüljek EZEKNEK ágyútölteléket? hogy évekig kínozzák az oktatási rendszerrel?
Ennél több empátia van bennem..."
:)

rnz 2017.12.20. 12:42:14

Simán lehet 40, vagy akár 50 felett is szülni. Csak amikor nagymamának nézik az embert, ne sértődjön meg és drukkoljon hogy megéri a gyereke érettségijét, jobb esetben az esküvőjét. Az unokát már nem is említem, felesleges.

Hozzászólok 2017.12.20. 12:49:31

@Barkalot: hol írtam hogy érdekel????

Kicknick 2017.12.20. 12:59:46

@rnz: mennivel jobb ha apuka 25-30 évesen összerak két csimótát a huszonéves lánykának, aztán 5-10 év múlva lepattan...mindenki jobban jár, akár még az ükunoka születését is boldog családi körben lehet majd ünnepelni. Ja, nem.

rnz 2017.12.20. 13:12:00

@Kicknick: Még szerencse, hogy nem csak fekete és fehér van. Imádom amikor ilyen szélsőséges hülyeséggel próbál valaki érvelni, nyilván az a helyzet is szar, de attól még ez sem lesz jobb.

Kicknick 2017.12.20. 13:15:36

@rnz: szóval én ne általánosítsak, de az összes 40-es anyuka meg fog murdelni mielőtt a gyerek leérettségizik. És ez nem hülyeség mert te írtad.

Alick 2017.12.20. 13:31:49

Philip Larkin - This Be The Verse

They fuck you up, your mum and dad.
They may not mean to, but they do.
They fill you with the faults they had
And add some extra, just for you.

But they were fucked up in their turn
By fools in old-style hats and coats,
Who half the time were soppy-stern
And half at one another's throats.

Man hands on misery to man.
It deepens like a coastal shelf.
Get out as early as you can,
And don't have any kids yourself.

-----------------------------------------------
Ez lesz a vers

Elbasz majd apád és anyád,
Talán nem direkt, de így lesz.
Továbbadnak minden hibát,
És még egy-kettőt, hogy élvezd.

De hát elbaszta őket is
Sok kalap-kabátos vén bolond,
Ki egyszer nyálasan komoly,
Máskor meg egymásra ront.

Érzem, hogy gyötrődik az ember.
Ahogy a zátony küzd az árral.
Szállj ki ebből, amíg lehet,
És egy kölyköt se vállalj.

A nick név már létezik 2017.12.20. 13:33:06

Szerintem meg igaza van a bloggernek! Mia faxért kell a másik emberpár legintimebb magánéletébe belemászni?! Az nem érdekli esetleg az érdeklődőt, hogy hányszor szexelünk egy héten?
Aki ilyet kérdez, azt csak a kiíváncsiság vezérli, hogy a sáját nyomoráról kicsit elterelje a figyelmet, meg hogy a válaszokon el lehessen csámcsogni...
Majd jön az a gyerek, ha a a bolygók együttállása kedvező / Isten is úgy akarja/ összejön...

Mondom ezt két gyerek után. Engem is a sírba kergettek az érdeklődők.

Hozzászólok 2017.12.20. 13:39:06

@Black_Lady: mások életében vájkáló népek = nagynénik, nagybácsik, nagyszülők, anyósék stb.
Rémes, de egyszer te is ez leszel.
Vagy ha nem, az még rosszabb!

5perc 2017.12.20. 13:40:04

Az ilyen udvariatlan kérdésre azt szoktam mondani, hogy nekünk nem lehet. A normálisabb kérdező erre elpirul, nyel egyet és ejti a témát. A tovább kíváncsiskodóknak fejből találok ki olyan testi részleteket, amiket már biztosan nem akar hallani.

rnz 2017.12.20. 13:41:34

@Kicknick: Ha ennyire nem megy a szövegértés, akkor olvasd el többször amit a másik ír.
Egy kicsit segítek, bár félek ez sem lesz elég:
Nem 40-et írtam, hanem 40-50-et, sőt 40-50 felettet. Ha 50 évesen szül, akkor 68 lesz, mire érettségizik a gyerek a legjobb esetben. Innen kb. 10 év a jelenleg várható élettartam a nőknél. Ha az apuka kicsit idősebb, duplán rosszabb helyzetben van, mert a férfiak várható életkora jóval kevesebb (cirka 7 évvel). Vagyis ha az anya 50, de az apa mondjuk 4 évvel idősebb, akkor a statisztika szerint a gyerek érettségije környékén el is temetik.
Ahogy persze az is hazugság, miszerint én azt állítottam, hogy te általánosítasz, ez is csak a te fejecskédből pattant ki.
Azt már nem is említem, hogy ráaádsul itt az első gyerekről beszélünk, ha valaki egynél többet akar és nem jönnek össze az ikrek, akkor az alsó hangon másfél, de inkább 2 évet rádob gyerekenként.
Az olyan apróságok, mint a lehetséges kockázatok exponenciális növekedése 40 feletti gyermekvállalásnál, amik ráadásul a gyermeket is szorosan érintik, gondolom már említésre sem méltóak.

Hozzászólok 2017.12.20. 13:44:37

@A nick név már létezik: miért a legintimebb?
Az egyik legnyilvánosabb jellemzője egy embernek, hogy férfi vagy nő, meg utána hogy vannak gyerekei.
Ja nincsenek. Kézenfekvő a kérdés. Szerintem mindenki aki kiakad ezen, gondolkodjon el, hogy miért nem tudja úgy kezelni a kérdést, mintha valami semleges téma lenne.

Joo 2017.12.20. 13:48:24

Nos, sosem lehet tudni mi van a hatterben, igy az iyen kerdeseket jobb elkerulni. Nalunk is mindig olyan kinos csond all be, mikor kozoljuk, hogy 2 veteles es egy halva szuletett magzat utan, lehet hogy mar nem is akarunk....

Hozzászólok 2017.12.20. 13:56:37

@Joo: pedig nem kéne hogy kínos csend legyen. Hanem együttérzés kéne legyen. Meg valami szívetmelengetően szánalmas témaelterelési próbálkozás...
Az élet néha olyan igazságtalan. :-(

erol 2017.12.20. 14:00:53

@Alick: Vidám élete lehet a "költőnek".

ixub 2017.12.20. 14:20:18

2006-ban házasodtam, mikor meguntam az ilyen kérdéseket, kitaláltam egy fiktív, de tök pontos dátumot (2010.10.20). Megrökönyödtek az emberek a válaszon :D Főleg, hogy csípőből visszamondtam, hogy húsztíztízhúsz :D Az már csak a sors iróniája, hogy az első 2010.10.07-n született, nem sokkal korábban.

Black_Lady 2017.12.20. 14:24:59

@Hozzászólok: Nemcsak a fent említett egyedek ilyenek., de 1-2 frappáns válasszal bárkit le lehet szerelni. Ha meg nem ért a szép szóból, ne csodálkozzon, ha bekeményítek. Ja, és a mihez tartás végett: én nem szoktam és nem is fogok más életében és főleg magánügyeiben vájkálni, mert nem rám tartozik és nem is érdekel.

Joo 2017.12.20. 15:16:42

@Hozzászólok: Az az igazsag, hogy baratok, csalad tagok tudjak mi a szitu, tudjak, hogy valami problema van, vagy csak egyszeruen nem akartok gyereket, stb. szoval altalaban az v an, hogy olyan kerdezi meg, aki egyaltalan nem all kozel hozzad, csak valami rokonnak a rokonanak a rokona, vagy egy olyan haver akivel 10 ev utan futottatok ossze, es ilyen ertelemben szerintem ez nem egy tema indito kerdes, hanem inkabb intim.

zizi77 2017.12.20. 15:49:37

Azt hiszem manapság az emberek hiperérzékenyek. Egyre inkább elvesznek az emberi kapcsolatok, a gyerekeink már csak a neten kommunikálnak a nagy semmiről.
Én nem tartom ezt tolakodó kérdésnek, teljesen logikus esküvő után. Hogy most azonnal, vagy csak 5 év múlva akartok, lényegtelen is. Fogadni mernék, hogy az esküvőről viszont imádtál mesélni, mert az már konkrét volt. Majd a babával is így lesz.
Természetesen vannak kellemetlen helyzetek, ahogy Joo esetében is. De itt se mindegy, hogy még 3x évesen kérdezik ezt, vagy 50 felett. Túl kell lépni ezen, és felvállalni, ha nem lehet baba, senki nem fog kárörvendeni.

Schmetterlingi 2017.12.20. 15:59:46

Én 40 vagyok, 8 éve boldog házasságban élö nö, de engem valamiért nem zaklatnak ilyen kérdésekkel, hogy miért nincs gyerek. Mondjuk engem nem is zavarna, ha bárki is megkérdezné. Megvannak az okai, ezernyi pici összetevö, ha kell mesélek is róla bárkinek, vagy megérti vagy nem, az már engem hidegen hagy. Gondolom jobban zavarna a kérdezgetés, ha nem saját döntés miatt, hanem pl. eü. okokból nem lehetne gyerekem.
Sose terveztem tudatosan, hogy nem leszek anya, alapvetöen nem vagyok gyerekellenes, hanem a körülmények amik befolyásolták a döntésemet. És ha már így alakult, akkor megpróbálom tudatosan kihasználni a gyerekmentes élet kényelmét és elönyeit. :) Biztos lesznek még hullámvölgyek késöbb amikor kételyeim lesznek, hogy ennek tényleg muszáj volt-e így lennie, , de fel vagyok erre készülve, és tudni fogom, hogy akkor, amikor korban ott tartottam, hogy lehetett volna, akkor annak így kellett lennie... Nem gondolom, hogy mindenkinek gyereket kell szülnie, azt sem, hogy gyerek nélkül nem lehet teljes vagy boldog életet élni, döntse el mindenki maga, hogy milyen életet választ!

incognito ergo sum 2017.12.20. 18:00:46

@Hozzászólok:

"A magyarok nem rosszabbak más nemzeteknél."

Ebben "a priori" teljesen egyetértek. Viszont a kádár-rendszer igen mély nyomot hagyott a magyarok lelkében. A kádár-rendszer nagyon erősen támogatta azt a hozzáállást, hogy NE cselekedj, hanem szólj a Pártnak és Kádár apánk megoldja." Ennek lehet a következménye, hogy egy 2008-as európai szociológiai felmérés szerint még a keleti blokkon belül is nagyon magas a "passzív-szenvedő-hibáztató" szemlélettel élő emberek aránya, és nagyon alacsony az "aktív cselekvőké."

Nyilván nem kizárólag a komcsi rendszernek és nem kizárólag a kádár-rendszernek van ebben szerepe, mert azért jól látható a különbség a középkori reformáció által meghódított országok javára is, de olyan számokról beszélünk, hogy a német, angolszász, skandináv területeken 60-70% az aktív cselekvők aránya -- Magyarországon meg 11%.

Ez nem "saját magunk fikázása", hanem józan helyzetfelmérés, ami egy pozitív stratégia alapja lehet.

Mancilla Pectoralis 2017.12.20. 19:04:46

@incognito ergo sum: Dehogynem.Már tudtok pellusozni,már tudjátok melyik életkorban(vagy hónaposan)miért lehet nyűgös. Ez már bizony tapasztalat;-)

Mancilla Pectoralis 2017.12.20. 19:08:12

@Schmetterlingi: Több kolleganőm is van aki teljesen saját döntésből nem akar.Mert jó a férjével/párjával színházba járni kötetlenül,nyaralni,este borozgatni egy jó film mellett,mert nagynéni és neki ez bőven elég stb.Hatalmas váltás egy gyerek és jópár év korlátozás(a kikapcsolódásban.Nem mindenkinek van segítsége).Senki nem izélgette őket ezért a döntésükért,és nem akarták rábeszélni sem őket a gyerekre.

Papucsban a Teraszon 2017.12.20. 19:13:28

youtu.be/GJJClhqGq_M?t=27m37s egynek (nullának). Az következő kérdést érdemes megvárni. Aztán néhány random dolog.

1. az, hogy te itt lehetsz és csinálhatod a dolgaid annak köszönhető, hogy mások gyereket szültek és neveltek. A tatárjárás alatt is, a török hódoltság alatt is meg a kardfogó tigrisek között is. Ezért ha ezzel összemérhető kontribúciókkal nem kompenzálod ezt (nem te vagy Alan Turing, pl), akkor gyakorlatilag parazita vagy. Használod, amit mások felépítettek, de nem járulsz hozzá a fenntartásához.

2. szülési fájdalom. Ugyan már. Altatásban kiszedik belőled, ha akarod, észre se veszed. Nem a legjobb, kicsit be kell kenni utána kakival, hogy beinduljon a bélflórája.

3. tény, hogy nincs szünet. Nagyszülőket, nannykat be lehet vetni, és akkor van. Nem a legjobb ez se, de jobb, mint a semmi. Ahogy Jordan Peterson mondta, néhány hónapos kortól már elég jó társaság, ha megnevetted, ő is megpróbál megnevettetni téged.

4. amikor először hallod a szívverését háromhetes korában UHn, akkor be fogsz szarni.

5. én sokkal jobban megbarátkoztam magammal, miután láttam, hogy a gyerekem (az első) mennyire hasonlít rám, és megis mennyire szerethető. A második inkább a postásra hasonlít, de ő is szerethető.

6. végül ez a kettő: www.youtube.com/watch?v=uYN60C5iEfw www.youtube.com/watch?v=bL7Y6S4dMjI

Aki azt mondja, hogy ne szülj, az nem a barátod.

Mancilla Pectoralis 2017.12.20. 19:19:13

@Joo: Sajnálom.. Én is csak akkor beszéltem már a missed ab.lombik babámról mikor összejött-spontán. Egy nagyon jó barátnőmmel osztottam meg ezt a titkot aki szintén végigcsinálta a lombikot és tanácsokkal látott el.Még anyám sem tudott róla. Azóta is bármikor,bármiben számíthatok rá .Remélem neked is van olyan támaszod(nem biztos,hogy a családon belül kell keresni)aki segíteni tud,meghallgat ha akarod,vagy épp pont eltereli a gondolataidat(gondolataitokat)

Katika Kiss 2017.12.20. 22:27:28

@Papucsban a Teraszon: az emberek feltehetőleg 99,99999%-a nem összemérhető Alan Turinggal vagy más tudósokkal. tehát mindenki parazita? vagy csak a gyermektelen értelmiségi lesz automatikusan parazita, ha nem lesz világhírű tudós?

egyébként a hozzászólásod tipikus példája a "vállalj gyereket mert csak" érvnek. nem kell mindenkinek gyerek. azért mert te gyereket vállaltál és úgy érzed, hogy jó döntés volt (mondjuk bárhogy is érzed, nagyon tenni ellene nem tudsz), mást nem kell belekényszeríteni ugyanebbe.

engem sokkal inkább az zavar, hogy a legtöbb ember csak teng-leng az életében, aztán tojik pár kölyköt és azt mondja, hogy a "gyerek az életem értelme". aztán a gyerek is ugyanazt csinálja, szül még több gyereket és ez megy generációkon át. senki nem járul hozzá ahhoz, amit az emberiség felépített, mert mindenki a saját kis családi boldogságán meg gyerekein dolgozik egész életében.

incognito ergo sum 2017.12.20. 22:44:17

@Mancilla Pectoralis:

Ezek a LEGKISEBB dolgok :) mondom három után.

"kis gyerek kis gond ... " -- mélyértelmű igazság. Kb akkor lehet megérezni ennek a súlyát, amikor a gyerek válik, és TUDOM, hogy én vagyok érte a felelős.

2017.12.20. 23:54:13

Senki nem kérdez ilyeneket és senki nem tesz ilyen megjegyzéseket. Ezeket a képzelgéseket azért szeretitek állandóan a felszínen tartani, mert egyáltalán nem vagytok jóban saját magatokkal, tele vagytok frusztrációval a gyerekvállalással kapcsolatban.
Már most házsártosak vagytok.

Ebbolmilesz 2017.12.21. 02:12:45

Nagyon sokszor azt látom, hogy ezt a nők azért kérdezik meg, hogy érzékeltessék, szerintük a másik le van maradva hozzájuk képest illetve, vagy mert ezzel próbálják azt kommunikálni, hogy "kevésbé nő" az illető.

Abszolút nem gondolom, hogy az szülést teljesítménynek lehet nevezni. (Azt nem vitatom, hogy elég nagy szívás, de attól még nem egyenértékű egy diploma megszerzésével mondjuk) Az erdei mókusok is képesek rá, bár azok legalább nem ünnepeltetik magukat, amikor kibottyan belőlük valami. Az már persze más tészta, hogy azt a gyereket fel is kell nevelni és ha boldog, sikeres ember lesz belőle, akkor jár a pont.

Azt is érdemes belátni, hogy rengetegen a befuccsolt vagy soha el sem kezdett karrierjük elől menekülnek az anyaságba és az ilyen ártatlannak tűnő kérdezősködésekkel próbálják validálni a saját döntésüket/ elszalasztott lehetőségeiket. Aztán otthon lehet szapulni a dolgozó nőt, hogy ezzel is kondícionálják apust arra a tényre, hogy a gyerekek iskolaérettségének megállapítása után sem szándékoznak visszakerülni a munkaerőpiacra.

fumerin 2017.12.21. 04:37:56

Erre sem tudnak mit válaszolni: "Basszus, rengeteg a meló, most nem érünk rá babázni, talán majd nyugdíjas korunkban!" ;)

SarahConnor 2017.12.21. 06:27:53

A kérdés maga nem gond nekem, de mikor legyintés kíséri, bele az arcomba egy hümmögés kíséretében, azért ütni tudnék. Az onnantól már ítélkezés. Legyen meg a véleménye, de ne így adja elő. Eddig életemben két ember legyintett rám a kérdés passzolása után, azóta tudom, mit gondoljak róluk.

A kérdés amúgy abban az esetben válik tolakodóvá, ha egy fájdalmas pontot érint meg a kérdezett félben - azaz elég sokszor. Ha minden oké, próbálkozunk, eljön az ideje, vagy szimplán nem tervezünk gyereket, akkor ez a válasz. Ha valamilyen probléma vagy tragédia bújik meg mögötte, akkor komoly sebeket lehet vele feltépni. Ezért nem tanácsos inkább soha nem feltenni senkinek. Vagy ha igen, akkor a rendkívül színvonalas kínos csend és elkullogás helyett tudni kell sajnálatot kifejezni és bocsánatot kérni. Ez ritkán sikerül.
Van egy ismerősöm, akitől random buszmegállóban álldogáló nő kérdezte ezt meg, mert látta a kezén a gyűrűt. A baj csak az volt, hogy a vőlegény alig egy hónappal azelőtt motorbalesetben meghalt. Szóval óvatosan a tapogatással, van, akivel szemben ennek nincs helye.

Zsuzsi25 2017.12.21. 08:15:14

@aranea: Ha nem csak kiragadtál volna egy mondatot a mondanivalombol :), akkor látnád, hogy arra gondoltam, hogy sokan szeretnének gyereket, ám azért döntenek mégis a gyermektelenség mellett, mert egyszerüen képtelen megteremteni a megfelelö feltételeket.
És ez viszont szerintem sajnos, "sajnos".

Joo 2017.12.21. 10:48:33

@Ebbolmilesz: Most hogy belegondolok, ezt a kerdest meg sose kaptuk ferfitol, mindig no kerdezi.....

Papucsban a Teraszon 2017.12.21. 11:58:50

@Katika Kiss: Meh. Neked, kivételesen, megköszönöm, ha nem vállalsz gyereket. Te így tudsz segíteni.

Alick 2017.12.21. 16:07:59

@erol: Inkább tömegjelenséget figyelt meg. A szülők hajlamosak a saját elvárásrendszerükkel elbaszni a csemetéiket.
süti beállítások módosítása