Minden belefér

Töltött káposzta

Töltött káposzta

Így válj profi szorongóvá pár lépésben

2018. május 29. - HüvelykPanna

Nem lesz túl bonyolult betartani az alábbi pontokat főleg olyasvalakiknek – khm például nekem –, akik alkatilag alkalmasak arra, hogy szétszorongják és aggódják magukat az élet apróbb és eggyel nagyobb dolgain. De nem lehet ezt elég jól csinálni, a jó pap is holtig tanul, ugye, szóval elmondom én, hogyan válhatsz igazán penge szorongóvá!

1, Mantrázd sokszor: „Nem vagyok elég jó”

Fontos a béka feneke alatt tartani az önbecsülést, így a mondat tetszőlegesen befejezhető az alábbi módokon is: „Nem vagyok elég szerethető, szép, tehetséges, összeszedett, szorgalmas, erős, okos, kívánatos, BÁRMILYEN, AMILYEN LENNI SZERETNÉK, DE SOSEM LEHETEK.

Elfogadható megoldás még: „Ehhez én túl x vagyok.” X = kevés, fiatal, öreg, kövér, tapasztalatban, túlképzett, kicsi és gyenge, vagy bármi, ami negatív képet fest le rólad. Gondolom, sejted, minél negatívabb és sötétebb ez a jelző, annál képzettebb szorongó válhat belőled! Érdemes ébredés után és lefekvés előtt is legalább 3-szor elismételni a fentieket. Kiegészíthető a sor az „Én erre úgysem vagyok képes!”, hovatovább „Semmire se vagyok alkalmas.”, „Nem lesz belőlem senki”, esetleg „Múltkor már próbáltam, most sem fog menni” vagy a „Másoknak sokkal könnyebb, jobb a genetikájuk, én szerencsétlen vagyok” típusú mondatokkal.

2, Hasonlítsd magad másokhoz!

A barátnődnek nagyobb a melle / vékonyabb a combja / kerekebb a feneke, mint neked? A haverod többet keres nálad? Az edzőpajtásod nagyobb súlyokat pakolgat? A szomszédnak futja Maldiv szigeteki kiruccanásra? A volt egyetemi csoporttársad jobb melót csípett el és több szakmai elismerést kap?

Ha igen a válasz, szépen szomorodj el és ugorj az 1-es ponthoz. Majd 1) hagyd, hogy ezek a gondolatok megbénítsanak és cselekvésképtelené tegyenek, 2) süppedj bele az irigység és az önsajnálat bekebelező mocsarába, avagy 3) hajszold magad lehetetlen küldetésekbe. Aktuális hangulattól függően húzd alá a megfelelőt. Ne feledd, sose saját magadhoz mérd önmagad, mert attól még nem leszel jobb a másiknál! És válassz minél szubjektív összehasonlítási alapot, hogy véletlenül se kapj reális képet a saját teljesítményedről! Továbbá fontos, hogy egy percig se gondold, hogy mások sikerei motiválóan hathatnak! Minden ilyen jellegű kósza gondolatfoszlányt zárj ki gyorsan az életedből!

3, Koncentrálj arra, hogy mit gondolnak mások rólad!

Az, hogy ki mit gondol rólad - függetlenül attól, hogy jól ismer-e téged vagy a helyzeted, amiben épp benne vagy -, nagyon is rólad szó! A véleményformáló személye és lelkiállapota, esetleg lokalizációja az önismeret hosszú ösvényén és a kapcsolatotok mélysége teljesen irreleváns! Hiszen kívülről is egyértelműen kirajzolódik, milyen ember is vagy te. Ha kapsz egy negatív megjegyzést, vedd nagyon komolyan!

4, Igyekezz mindenkinek megfelelni!

Sok elvárás nyomja az ember lányának a vállát az élet minden területéről. A család unokát akar, a kormány is, a társadalom azt, hogy jókislány legyél, a főnököd pedig azt, hogy ne hibázz és hogy lehetőleg ne szülj. A legjobb, ha egyszerre próbálsz megfelelni mindenki elvárásának! Ha pedig ezek egymásnak ellentmondóak, igyekezz a benned kialakult kognitív disszonanciát a 1-es pont mentén feloldani.

5, Minden helyzetben lásd meg a veszélyforrást és gyárts vészforgatókönyveket!

Nézz körbe és találd meg a környezetedben a lehető legtöbb veszélyforrást! Hiszen minden helyzet egy potenciális aranybánya, ha igazán figyelmes vagy.  Magas járdapadka = nettó bokatörés. Kihalt erdőrészlet = potenciáis gyilkossági helyszín. Füves placc, amire boldogan leheveredhetnél = legalkalmasabb terület egy darázs fullánkjába való belehuppanására. Vagy egy szaftos kutyagumiba. Autóba ülnél? Felejtsd el, tuti elkeveredsz még GPS-szel is, benézel egy táblát, beleszaladsz valamibe – a sor pedig egészen drámába illő szituációkig fokozható. A hangsúly a rendszeresen gyakorláson van.

6, Gondolj arra, hogy valamit rosszul csináltál vagy valami baj történt!

Ez az előző pont remek kiegészítése. Megcsörren a telefonod? Nagy eséllyel valami baj történt vagy elrontottál valamit: valaki kórházba került, rossz e-mail címre küldtél egy a címzettet ekéző e-mailt vagy megfeledkeztél egy katalán-spanyol konfliktushelyzet feloldásával felérő fontosságú eseményről. Ha kellőképpen sikerült belepörgetned magad a dolgok lehető legrosszabb kimenetelébe, sírd el magad. Igen, még mielőtt egyáltalán kiderülne, ki és miért is keresett.

7, Halogass!

Minél több, fontosabb, sürgősebb, bonyolultabb és minél több ember munkáját / boldogulását befolyásoló dolgot halogatsz, annál jobb! Le akarsz fogyni? Kezdd el az életmódváltást majd hétfőn! Pár nap nem oszt, nem szoroz. Egy ASAP választ várnak tőled és emiatt folyamatosan piszkálnak? Várj ki és nézz meg előtte pár érdekes Youtube videót. Így nem csupán amiatt stresszelsz, hogy nem leszel határidőre kész, negatív visszajelzést kapsz, esetleg kirúgnak, de még jól fel is idegesít az a türelmetlen idióta, aki 26-odjára zaklat. A szemét!

halogatas.png

Holnap - a misztikus ország, ahol a produktivitás és a motiváció lakik

 

A halogatás hatékonyságát növeli, ha az összetett feladatokat nem bontod kisebb részekre, nem tűzöl ki célokat, nem csinálsz akciótervet és úgy általában, nem gondolod át, mit miért csinálsz

 

8, Írj minél hosszabb feladatlistát!

Minden napodat kezdd azzal, hogy leírod egy papírra a teendőidet! Alsó hangon kétszer annyit, mint amennyit reálisan aznap ki tudnál pipálni. Majd nap végén feszülj be, hogy _már megint_ nem jutottál a listád végére, mert egy mihaszna némber vagy, aki még erre sem képes. Az el nem végzett feladatokat görgesd át másnapra az eleve dupla annyi feladatot tartalmazó listát megtoldva.

9, Mindent akarj egyszerre!

Bevásároltál egy raklap érdekes könyvet, amit MIND el szeretnél olvasni EGYSZERRE? Összeírtad, hogy minden héten szeretnél akrojógázni, rúdtáncolni, aikidozni, mélytengeri búvárkodni, hegyet mászni és légtornázni IS? Remek! A döntésképtelenség ugyanis melegágya a szorongásnak, illetve a 7-es pontnak.Minél több mindent szeretnél megvalósítani egyszerre, annál inkább eluralkodik feletted a szorongás!

Aztán ha a fentiek alapján magadra ismertél, akkor javaslom, első lépésként szíved teljes szeretetével és tiszteletével nevesd ki  saját magad! Tedd ezt azzal az elfogadással, hogy az ember már csak így van huzalozva és azzal a hittel, hogy azért ezen még lehet mit szépíteni és csiszolni. Majd biggyessz egy NE szócskát a fenti mondatokba, ízlelgesd őket kicsit és TALÁN elindultál egy hosszú, dimbes-dombos, nyomokban szögesdrótot és aknamezőt tartalmazó szorongás-szelidítő úton. Kitartást hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toltottkaposzta.blog.hu/api/trackback/id/tr8314009792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.05.30. 17:26:47

:D az utolsó két pontban nekem már fejlődni se kell, tökéletesen megy

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.05.30. 17:28:19

jobban átgondolva, úgysem fog sikerülni mindet mesteri szinten művelni, bezzeg az egyik barátnőm...:D

amúgy tetszik, h így megfordítottad, így nem egy hagyományos life hacks cikk lett, ügyes!:)

Ursus Arctus 2018.05.30. 23:29:43

Tökéletes a poszt! ... Pontosan ezek "fertőzik" legjobban az agyunkat. Telitalálat mind! Ki kéne ragasztani a hűtőre.

wega 2018.05.31. 14:18:57

Kedves humorú, nagyszerű írás.
Érdemes néha kifordítani a dolgokat, és egy lépést hátra lépni, jobban látszik mi van mögöttük/bennük. Bízom benne, hogy a már képzett "feketeöves" szorongók is tudnak majd nevetni - mert számukra ez az egész még véresen komoly.
süti beállítások módosítása